lørdag den 15. marts 2014

Crispy grønkål

Har du lyst til noget salt, men ikke må få chips eller andre snacks med for meget dårligt fedt og stivelse? Grønkål bliver helt sprødt i ovnen, og kan spises som sour cream and onion snacks om aftenen eller til familiefester.

Crispy grønkål kan laves i ovn eller en dehydrator/tørreovn, hvis man har sådan en.

Hvis grønkål tørres i tørreovn, bliver den raw. Men den kan sagtens laves i en ovn på 90 grader varmluft i 1 time og 30 minutter. Hold gerne øje, til grønkålen er crispy. Hvis der er for meget varme på ovnen, kan grønkålen blive brændt.

Her kommer to versioner. En cremet version med cashewnødder og en sødlig version med pekannødder



Crispy grønkål


Sådan gør du:

Grønkål


En halv pose grønkål vaskes og gøres klar, ved at hive/rive de krøllede blade fra stænglen. Lad grønkålen dryppe af i en si, så der ikke er så meget vand på, og hæld bladene i en skål.
 
 
 

Hæld den valgte creme over grønkålen, og bland det hele sammen med fingrene, så grønkålen bliver dækket over det hele. Sæt ovnen på 90 grader varmluft.
 
 
 
 
Læg grønkålen på et stykke bagepapir på en bageplade, og sæt bagepladen i ovnen. Hav ovndøren åben imens, hvis du ikke har en ovn med varmluft. Hold øje med grønkålen. Det kan tage mellem 1½-2 timer. Har du en dehydrator tager det hele natten (8-10 timer) på 42 grader.



Cremet cheesy grønkål


Ingredienser

3 dl cashewnødder – gerne tørre, hvis de har ligget i blød først, skal vandmængden justeres ned

3 ½ dl vand

1 tsk. bouillon eller Herbamare grønsagsbouillon

2 spsk. kokosolie (gerne uden smag) eller olivenolie

1 tsk. salt eller Herbamare urtesalt

1 tsk. friskpresset lime- eller citronsaft

Evt. ½-1 hvidløg

Evt. 1 gulerod

Evt. en tomat (uden den inderste kerne) eller ½ rød peber, skåret i tern

Blend først cashewnødderne fint i en tør blender (medmindre du har en VitaMix). Tilføj vand, bouillon, kokosolie, salt og limesaft.

Blend til en fin creme opstår, og hæld det op i grønkålen sammen med gulerod, hvidløg og tomat/peberfrugt i tern.



Sød crispy grønkål


Ingredienser

1 dl vand, hvis pekannødder/valnødder ikke har ligget i blød først

2 dl pekannødder/valnødder – evt. lagt i blød i et par timer

1 dl gærflager eller ½ tsk. Herbamare bouillon

½ dl ahornsirup eller 4 medjool dadler (6 almindelige dadler)

2 spsk. citronsaft eller limesaft

Evt. ½ tsk. salt, medmindre der er brugt Herbamare bouillon (smag til)

2 tomater eller 1 peberfrugt – uden det inderste. Skåret i tern.

Hæld alle ingredienser, undtagen tomater og salt i en foodprocessor. Blend alt til en grov masse. Smag til med salt. Hæld massen over grønkål, sammen med tomat/peberfrugt.

 

Grønkålen holder sig sprød i op til 1 måned i en boks med låg.

UHM!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar